Adenovirus

Adenoviridae

Varför blir man egentligen förkyld? Inte alltför sällan beror det på att man infekterats av adenovirus, även kallat förkylningsvirus. Det är ett smittsamt virus som infekterar körtlar och tonsiller men även kan orsaka sjukdom i andra delar av kroppen. Men det orsakar inte bara elände, utan kan också vara till nytta i bekämpningen mot andra välbekanta virus.

Bild från Shutterstock

Bakgrund

Adenovirus upptäcktes på 1950-talet i USA, samband med att man avlägsnade tonsiler och körtlar (adenoider) från luftvägarna hos barn, med inflammerade och svullna körtlar. Eftersom man misstänkte att det kunde finnas virus i körtlarna så testade man att odla virus från körtlarna med hjälp av cancerceller, som fick växa i cellodlingsflaskor vilket är ett mycket bra verktyg för att isolera virus från prover. De första adenovirusen upptäcktes i just körtlar, men olika typer av adenovirus kan också orsaka sjukdomar i andra organ och vävnader. Det finns också många adenovirus som orsakar sjukdomar hos djur.

Sjukdomar

  • Många adenovirus orsakar sjukdomar i luftvägarna. Lättare förkylningar eller svår lunginflammation.

  • Många adenovirus infekterar ytliga celler i luftvägarna.

  • Andra adenovirus kan “gömma sig” i immunförsvarets celler, i t.ex. tonsiller.

  • Oftast läker adenovirusinfektioner ut inom en eller två veckor.

  • När adenovirus infekterar tonsiller och  körtlar, särskilt hos barn, kan infektionen pågå i flera veckor innan infektionen läkt ut.  

  • Mellan fem och femton procent av alla luftvägsinfektioner orsakas av adenovirus.

  • Adenovirus kan också orsaka ögoninflammation. 

  • Vissa typer infekterar främst ögats bindhinna, medan andra typer infekterar både bind- och hornhinna. 

  • Infektion i hornhinnan kan göra ont, och synen kan försämras i veckor eller till och med månader.

  • Adenovirus är en ledande orsak till diarré hos barn, och fler än 50,000 barn beräknas dö av adenovirusorsakad diarré varje år.

  • Om man har dåligt immunförsvar kan adenovirus orsaka svår sjukdom. Det gäller till exempel människor som genomgår transplantationer och behandlas med immundämpande mediciner.

  • Adenovirus misstänks även kunna orsaka hepatit hos barn.

Klassificering

Det finns fler än hundra olika adenovirustyper som orsakar sjukdomar hos människor. Dessa typer delas in i sju grupper: A-G. De flesta adenovirus orsakar sjukdomar i luftvägarna (grupp A-E), diarré/magsjuka (F-G), och/eller ögon (B, D, E). Adenovirus som orsakar sjukdom i urinvägar (mer sällsynt) tillhör grupp B. Adenovirus (särskilt grupp F) misstänks kunna orsaka gulsot (hepatit).

Visste du att:

  • Du sannolikt har genomgått minst en sjukdom som orsakats av adenovirus?

  • Att det finns fler än hundra olika adenovirus som orsakar sjukdomar hos människor?

  • Adenovirus kallas ofta för förkylningsvirus, men visste du att olika typer av adenovirus även kan orsaka besvärliga ögoninfektioner, magsjuka med diarré, och till och med dödliga sjukdomar hos människor med nedsatt immunförsvar?

  • Adenovirus kan användas som verktyg för vaccinering mot andra infektionssjukdomar, som till exempel Covid-19?

  • Olika typer av adenovirus kan smitta på olika sätt: direktkontakt (handskakningar), droppsmitta (hosta och nysningar), och via förorenat vatten/mat?

  • Namnet ”adeno” kommer från latin, och betyder körtel?

  • Adenovirus muterar förhållandevis långsamt?

  • Visste du att adenovirus muterar långsamt eftersom det har DNA som arvsmassa, och ett molekylärt maskineri som korrigerar fel när arvsmassan kopieras.

Bild från Shutterstock.

Spridningsvägar

Adenovirus som orsakar förkylningar och lunginflammation överförs via dropp- eller luftburen smitta. Har man drabbats av ögoninflammation så har viruset sannolikt överförts via kontakt. T.ex. via handskakning eller dörrhandtag. Adenovirus som orsakar diarré smittar också genom kontakt, men även genom förorenad mat och vatten. Adenovirus är stabila och kan ”överleva” på ytor i dagar eller till och med flera veckor.

Epidemiologi 

Människor kan drabbas av adenovirusinfektioner i alla åldrar. Vissa typer är mer vanliga hos barn och andra typer är vanligare hos vuxna. Efter fem års ålder har nästan alla barn antikroppar mot adenovirus. Det innebär att nästan alla människor genomgår ett flertal olika adenovirusinfektioner under sin livstid. De flesta adenovirus finns i alla världens länder.

Utseende och struktur

Adenovirus är medelstora virus, cirka 100 nanometer (0,00001 mm) i diameter, och kan ses med elektronmikroskop (se bild), men inte genom elektronmikroskop. Adenovirus har formen av en tolvhörning, med 20 sidor. Adenovirus kännetecknas av långa utskott – som består av proteiner och som kallas för fibrer fibrer – som finns i var och ett av de 12 hörnen. Arvsmassa består av dubbelsträngat DNA (samma som människors arvsmassa), och varje sträng innehåller cirka 35000 byggstenar, så kallade nukleotider.

Prevention och behandling

Godkända vacciner och antivirala läkemedel saknas. Symptomlindring kan ges i form av febernedsättande medel, vätskeersättning och/eller smärtlindrande ögonsalva. Det finns särskilt stort behov av läkemedel för behandling av svåra adenovirusinfektioner hos människor med dåligt immunförsvar, och det finns behov av vacciner som skyddar små barn mot diarré och uttorkning orsakad av adenovirus. 

Diagnostik

Numera är det molekylär diagnostik: PCR (polymerase chain reaction) som gäller för att påvisa adenovirus. Med PCR-metoden får labbet svar på om provet innehåller adenovirus inom ett par timmar, efter att PCR-instrumentet startats. Tidigare har man även påvisat adenovirus i prover genom att infektera celler med virus (från provet), och sedan färgat cellerna med fluorescerande antikroppar som bara binder till adenovirus. Om antikropparna binder så kan man se infekterade celler med fluorescensmikroskop.   

Användning av adenovirus mot andra sjukdomar

Tack vare forskning har vi lärt oss mycket om adenovirusets olika egenskaper; hur de tar sig in i vår kropp och hur de kan orsaka sjukdom. Idag vet vi till exempel att vi kan ta bort delar av adenovirusets arvsmassa, så att de inte kan föröka sig och orsaka sjukdom. Vi kan till och med “bygga om” adenovirus, och utnyttja deras egenskaper för att utveckla till exempel vaccin som skyddar mot helt andra infektionssjukdomar. Under covid-19-pandemin har adenovirus-baserade vacciner använts i de flesta av världens länder. Forskning pågår även för att undersöka om adenovirus även kan användas för att vaccinera mot andra farliga sjukdomar, såsom ebola, malaria, dengue, influensa, zika, och lassafeber. Visst vore det bra? Idag pågår forskning med målet att utveckla adenovirus-baserade behandlingar mot cancer och vissa andra sjukdomar. Problemet med cancer är att celler delar sig nästan ohejdat. Det som då faktiskt kan vara bra med vissa virus, är att de trivs i celler som delar sig ofta, såsom cancerceller. Genom forskning finns hopp om att kunna bygga om adenovirus så att de endast infekterar, och dödar, cancerceller men skonar friska celler.


Niklas Arnberg

Forskare på Umeå Universitet

Så donerar du

Ett mikroskopiskt virus kan få globala konsekvenser. Och ett litet bidrag kan göra stor skillnad. Bli en Virushjälte och hjälp oss förhindra nästa pandemi.