Anellovirus

Anelloviridae

Många känner nog inte till anelloviruset. Trots det så bär nästan alla människor på just detta virus. Viruset är komplicerat att studera, men trots att viruset ännu inte kunnat kopplas till någon sjukdom menar forskarna att vi inte ska avskriva det som ofarligt. 

Bild från Shutterstock

Bakgrund

Det finns minst 75 olika anellovirus som kan infektera människor, troligen betydligt fler. Anellovirus är mycket vanliga och kan hittas i blodet hos de flesta av oss, men man har inte kunnat visa att de gör oss sjuka. Det första anelloviruset beskrevs 1997 i ett blodprov i Japan, och kallades TT-virus eller TTV efter den första patientens initialer (TT). Med tiden tog man fram ett längre namn, torque teno virus, som är latin och betyder ungefär “tunt halsband”. Eftersom den första patienten hade hepatit av okänd orsak trodde man först att viruset kunde orsaka hepatit, men det visade sig inte stämma. Därefter identifierades i snabb följd flera besläktade virus i blodprover världen över och så småningom påvisades de även hos flera djur.

Den kunskap vi har om annellovirus kommer huvudsakligen från studier av dess arvsmassa. Virusen är svåra att odla eller påvisa på annat sätt. Det finns samtidigt en väldigt stor genetisk mångfald av annellovirus, dvs många arter, typer och varianter. Sammantaget har det gjort dem svåra att studera och därför är mycket outforskat kring denna virusfamilj. Namnet anellovirus har man tagit från det latinska ordet anellus som betyder ring och syftar på att virusets arvsmassa är en cirkulär DNA-molekyl.

Sjukdomar

  • Det är ännu okänt om anellovirus kan orsaka sjukdomar hos människor.

Klassificering

Anellovirus är namnet på en hel familj av virus. Inom denna finns det många undergrupper och inom varje undergrupp finns det arter, dvs olika sorters virus. Hittills har man beskrivit ca 75 olika arter av anellovirus hos människa, men det finns troligen betydligt fler. Undergrupperna betecknas med grekiska bokstäver, och de anellovirus som hittas hos människor finns tre av grupperna: alfatorquevirus, betatorquevirus och gammatorquevirus.  Klassificeringen av anellovirus är alltså ett pågående arbete där kartläggningen fortfarande pågår. Det är en viktig anledning till att mycket fortfarande är okänt om denna virusfamilj.

Visste du att:

  • Anellovirus verkar kunna orsaka kroniska infektioner.

  • Anellovirus har ännu inte kunnat kopplas till någon särskild sjukdom, men det betyder inte att vi vet att de är ofarliga. Det är bara ett virus som är komplicerat att studera.

  • Sannolikt blir vi smittade av nya anellovirus under hela livet.

  • Anellovirus är troligen den vanligaste virusfamiljen hos människor, ändå vet vi förvånansvärt lite om dem.

  • Det finns troligen hundratals varianter av anellovirus.

  • Anellovirus finns i blodet och i flertalet kroppsvätskor hos nästan alla människor.

Spridningsvägar

Nyfödda människor är vanligtvis fria från anellovirusinfektioner, men antalet anellovirus ökar snabbt under första levnadsåret, vilket tyder på att dessa virus smittar lätt. Viruset finns i både luftvägarna och i avföringen, så både droppsmitta via luftvägarna och smitta via mat och vatten är möjliga smittvägar. Man har även sett att anellovirus kan överföras i samband med blodtransfusioner.

Epidemiologi 

Man kan hitta ett antal anellovirus hos nästan alla människor, och sammansättningen av anellovirusvarianter brukar förändras över tid. Troligen beror det på att man smittas av nya varianter, men även på att viruset antagligen utvecklas över tid.  Det finns anellovirus hos många djur, men vad vi än så länge vet är det inte samma sorter som hos människa.

Utseende och struktur

Anellovirus hör till våra minsta virus (ca 30nm i diameter) och viruspartikeln saknar hölje. Arvsmassan är en cirkulär enkelsträngad DNA-molekyl på 2000-3900 byggstenar, så kallade nukleotider.

Bild från Shutterstock.

Prevention och behandling

I dagsläget finns det ingen känd sjukdom kopplad till anellovirus, och därför inte heller några vacciner eller behandlingsmetoder. Forskningen nu är bland annat inriktad på att ta reda på om och hur kroppen påverkas av infektioner med anellovirus.

Personer med försvagat immunförsvar, till exempel de som fått en organtransplantation, får betydligt högre nivåer av anellovirus än andra, vilket visar att vårt immunförsvar känner igen och bekämpar anellovirus. Man har försökt använda denna kunskap för att mäta graden av immunhämning hos de som genomgått transplantation.


Adjungerad lektor,
överläkare Karolinska Universitetssjukhuset

Tobias Allander

Så donerar du

Ett mikroskopiskt virus kan få globala konsekvenser. Och ett litet bidrag kan göra stor skillnad. Bli en Virushjälte och hjälp oss förhindra nästa pandemi.