Flavivirus
Flaviviridae
Under sommarhalvåret fyller många på sina doser av TBE-vaccin för att skydda sig mot fästingviruset TBE, ett otäckt virus som infekterar nervcellerna och kan leda till förlamning och hjärninflammation. Men virusen inom Flavivirdae-familjen är inte enbart kopplade till TBE, utan kan även orsaka infektioner och sjukdomar såsom hepatit, zika och blödarsjuka.
Också kallad: Zika-virus, TBE-virus, Hepatit C-virus
Bakgrund
Det finns över 70 olika virus i Flaviviridae-familjen och de infekterar ca 400 miljoner människor över hela världen. Flaviviridae-familjen har fått sitt namn från gula febern viruset, ordet flavus på latin betyder gul, och gula febern namngavs så för att viruset påverkar levern och ger de drabbade en gulaktig färg i hyn. Virus i denna familj kan orsaka hepatit, blödarsjuka, hjärninflammation och mikrocefali. I Sverige finns två stycken virus från denna familj, nämligen hepatit C virus (HCV) som är en blodsmitta som ger kronisk leversjukdom om den inte behandlas och fästingvirus som sprids med fästingar i södra och mellersta Sverige och orsakar hjärninflammation.
Sjukdom
Virus i familjen Flaviviviridae som förekommer i Sverige orsakar framför allt neurologiska sjukdomar och hepatit.
TBE är en sjukdom som ofta går i två faser;
Fas ett består av ”influensa-liknande” besvär i några dagar, följt av en symptomfri period (latensfasen) som i vissa fall övergår i den andra fasen.
Fas två kännetecknas av hög feber, svår huvudvärk, kräkningar och neurologisk påverkan tex förvirring, förlamning och balanssvårigheter.
Fästingvirus infekterar nervceller i det centrala nervsystemet (hjärna och ryggmärg), beroende på vilken del av det centrala nervsystemet som är infekterad yttras besvären med olika symptom, tex förlamning.
Fästingvirus orsakar också inflammation i hjärnan vilket också tros bidra till sjukdomen.
Många av de patienter som genomgår den andra fasen av TBE blir inte helt återställda, ca 10 % får motoriska funktionsnedsättningar och knappt 40% får andra långdragna eller bestående besvär, såsom minnessvårigheter och stresskänslighet.
I världen drabbas ca 10 000 personer av TBE årligen och i Sverige har de områden där infekterade fästingar finns (endemiska regionerna) samt antalet fall av TBE ökat.
Hepatit C virus infekterar levern och orsakar hepatit.
Vid den akuta infektionen saknar majoriteten symptom, hos de som utvecklar symptom så är de generellt milda, såsom ”influensaliknande” symptom, magont, kräkningar, minskad aptit, mörk urin, missfärgad avföring.
Mellan 75 till 85 procent av de som infekteras av HCV har kvar virus i levern utan några symptom. Detta leder till att HCV kan orsaka leversjukdom, skrumplever och cancer många år senare.
WHO uppskattar att 58 miljoner människor lever med kronisk hepatit C, ungefär 1,5 miljoner människor infekteras varje år och ca 290 000 människor dör från hepatit C relaterad sjukdom.
Klassificering
I familjen Flaviviridae finns fyra släkten (genera), varav tre innehåller virus som infekterar människor. Släkten Flavivirus består av många virus som infekterar människor och orsakar stor sjukdomsbörda i samhället. Dessa virus sprids med myggor och fästingar och inkluderar, dengue virus, Japansk B encefalitvirus, gula febern virus, Zika-virus och TBEV. Dessa virus orsakar upp till 400 miljoner sjukdomsfall varje år över hela jorden. I släktet Hepacivirus finns hepatit C virus som i sin tur kan delas upp i 6 olika genotyper, dessa genotyper skiljer sig åt cirka 30–35 % på nukleotidnivå. Ungefär 60 procent av alla hepatit C fall orsakas av två vanligaste globalt spridda subtyperna medan resterande fall orsakas av de övriga 4 mindre vanliga subtyperna.
Visste du att:
Myggor och fästingar runt om i världen bär på och sprider flavivirus som kan orsaka svår sjukdom.
I Sverige finns fästingvirus i just fästingar. Detta virus kan orsaka allvarlig neurologisk sjukdom hos människor, med risk för bestående men.
Det finns ett effektivt vaccin mot TBE (fästingburen hjärninflammation) men ingen behandling.
Hepatit C virus är ett virus som smittar via blod och påverkar levern, sjukdomen är ofta kronisk och kan ge skrumplever eller cancer om den förblir obehandlad.
Det finns inget vaccin mot hepatit C men det finns effektiv behandling som botar mer än 95 procent av patienterna.
Spridningsvägar
Fästingburet encefalitvirus (TBEV) sprids via infekterade fästingar som suger blod på människor. Men man kan också smittas när man äter eller dricker opastöriserade mjölkprodukter, till exempel får- och getost som kommer från djur som bär på fästingvirus. Viruset passerar över till mjölken och om mjölken inte värmebehandlas så kan virus finnas kvar. Fästingvirus smittar inte från person till person. Efter en genomgången sjukdom har man livslång immunitet.
Hepatit C-virus sprids främst via blodkontakt, så som kontaminerade sprutor som används för att injicera droger, dåligt steriliserad medicinsk utrustning, nålstick och transfusioner. Viruset kan också spridas från en infekterad mamma till hennes barn under förlossningen.
Epidemiologi
TBE-virus finns i naturen hos fästingar i begränsade områden, så kallade foci. Dessa områden finns framför allt i södra och mellersta Sverige. Utomlands finns TBE-virus i Centraleuropa, de baltiska länderna och i Ryssland. Spridningen av viruset har ökat under de senaste 20 åren både i Sverige och Europa och nya begränsade områden har identifierats. Viruset finns i fästingens saliv och smittar därför direkt vid bett. Smittan förs över då fästingarna är aktiva, dvs vid temperaturer över 4 grader. I Sverige sker de flesta fallen under perioden juni-november. Majoriteten av TBE patienterna är 30–80 år gamla. Dödligheten vid TBE varierar mellan 0,5–1 %. TBE-virus kan också smitta vid konsumtion av opastöriserade mjölkprodukter.
Hepatit C virus är en blodburen smitta, som framför allt sprids mellan personer som injicerar droger när injektionsverktyg delas, via kontaminerade blodprodukter eller när hygien och steriliseringsprocesser inte följts på sjukhus. Under 1900-talet ökade fallen av hepatit C på grund av en kombination av injektion av droger med orena injektionsverktyg och dåligt steriliserad medicinsk utrustning. Med ny behandling och bättre rutiner för screening av blodprodukter och sterilisering av medicinskt material så har hepatit C relaterade dödsfall i världen minskat från 400 000 till 290 000 mellan åren 2015 till 2019.
Bild från Shutterstock
Utseende
Fästingvirus och Hepatit C-virus är mycket små med en storlek på ungefär 45–65 nanometer (0,000045-0,000065 mm). För att få perspektiv på hur litet viruset är kan man jämföra det med en fästing; om viruset vore stort som en golfboll skulle fästingen då vara lika stor som Avicii arena (gamla Globen). Dessa virus består av 3 olika strukturella proteiner och en arvsmassa bestående av enkelsträngat RNA. När viruset infekterar cellen tillverkas ett långt protein, detta protein klyvs med hjälp av cellens och virusets saxar till 10 olika proteiner. Dessa 10 proteiner omprogrammerar cellens insida för att bilda en virusfabrik där arvsmassan förökas och nya virus bildas och släpps ut.
Prevention och behandling
Eftersom fästingvirus och andra närbesläktade virus sprids med både fästingar och myggor så är en viktig åtgärd att försöka förhindra bett genom att bära heltäckande kläder och använda myggmedel. Det finns idag två olika vaccin mot TBE och båda innehåller avdödande viruspartiklar. Vaccinet tas upprepade gånger och skyddar väl mot infektion. I Sverige rekommenderas TBE-vaccin till de som vistas och ska vistas i områden där fästingvirus finns. I dagsläget så finns ingen specifik antiviral behandling mot TBE utan patienter behandlas enbart med symptomlindring.
Det finns inget vaccin som skyddar mot att bli smittad av Hepatit C-virus. Men genom åren har fallen minskat, dels genom sprututbyten, som ger möjlighet för personer som injicerar droger att få rena injektionsverktyg, dels genom att blodgivare screenas för viruset. Ungefär 95 procent av de kroniska fallen av hepatit C blir bra efter behandling med antivirala mediciner. Dessa antivirala mediciner påverkar viruset direkt och effekten ses genom att mäta virusmängd i blodet. Olika kombinationsbehandlingar med antiviraler finns för att behandla de olika genotyperna av Hepatit C-virus.
Diagnostik
För att diagnostisera TBE letar man specifikt efter så kallade IgM- och IgG-antikroppar mot viruset i patientens blod och i ryggmärgsvätskan. Att mäta viruset i blodet är oftast svårt eftersom att tiden då viruset befinner sig i blodet är väldigt kort.
Även när det gäller Hepatit C-viruset ställs diagnosen genom att leta i blodet efter antikroppar mot viruset. Om man är smittad av Hepatit C-virus kan man även bedöma hur smittsam personen är genom att mäta mängden av virusets arvsmassa i blodet. Om man då inte hittar virusets arvsmassa anses man inte vara smittsam.
Anna Överby
Professor Umeå Universitet
Så donerar du
Ett mikroskopiskt virus kan få globala konsekvenser. Och ett litet bidrag kan göra stor skillnad. Bli en Virushjälte och hjälp oss förhindra nästa pandemi.