Herpesvirus
Herpesviridae
När man hör ordet herpes tänker kanske de flesta på synliga munsår. Men faktum är att nästan alla vuxna människor är infekterade av minst ett herpesvirus och att viruset kan orsaka en rad olika sjukdomar, ofta utan symptom, även om virusinfektionen är kronisk.
Bild från Shutterstock
Bakgrund
Du som läser denna text är sannolikt infekterad av flera olika herpesvirus men du är inte sjuk. Infektionerna fick du redan som barn. Redan för 2400 år sedan beskrev Hippokrates de hudutslag som kan orsakas av herpesvirus. Sjukdomen fick namnet herpein, det grekiska ordet för att krypa, vilket gav upphov till namnet herpersvirus. Den romerske kejsaren Tiberius misstänkte att munsår smittade och försökte därför förbjuda att människor från att kyssas. Även William Shakespear har uppmärksammat herpesvirus i sitt mästerverk ”Romeo och Julia”, där han i första akten beskriver blåsfyllda kvinnoläppar. På slutet av 1800-talet kunde man visa att hudutslag smittade från människa till människa, men det var först 1960 som det första herpesviruset kunde odlas fram från en patient. Idag vet vi att det finns minst 130 olika herpesvirus som infekterar olika djur, varav nio kan orsaka sjukdom hos människan.
Sjukdom
De flesta barn får tredagarsfeber till följd av herpesvirus innan tre års ålder. Det finns tre olika herpesvirus som orsakar denna sjukdom (HHV-6A, HHV-6B och HHV-7) vilket innebär att man kan ha tredagarsfeber mer än en gång. Det finns ingen behandling eller något vaccin.
Vattkoppor orsakas av ett herpesvirus, varicella zoster virus. Det är en sjukdom som drabbar nästan alla. De flesta smittas som barn, och viruset finns sedan kvar i våra nervceller. Har man otur så aktiveras viruset i vuxen ålder och orsakar bältros. I enstaka fall sprids viruset i vårt nervsystem och orsakar inflammation i hjärnan (eller i hjärnhinnan) vilket kan vara livshotande.
Munsår och könssår orsakas av herpes simplex-virus. Liksom varicella zoster virus gömmer sej virusen i nervceller. Varje gång viruset aktiveras får man nya sår och blåsor i munnen eller på könsorganen. Har man otur sprids det även i nervsystemet och ger upphov till inflammation i hjärnan, vilket kan vara livshotande, eller i hjärnhinnan. Risken att viruset sprids i nervsystemet är ofta genetiskt betingad.
I Sverige är cirka 70 procent av den vuxna befolkningen infekterade av cytomegalovirus. Infektionen är oftast symptomfri hos barn men ger feber och allmän sjukdomskänsla hos vuxna, ibland med leverpåverkan. Personer med nedsatt immunsvar kan få svår infektion i flera olika organ som lunga, tarm, lever, hjärna och öga. Om en kvinna råkar smittas av cytomegalosirus under graviditeten kan viruset överföras till fostret och leda till fosterskador. Det är framför allt nervsystemet som påverkas och den vanligaste skadan är dövhet.
Minst 9 av 10 svenskar är smittade av Epstein-Barr-virus. De flesta får infektionen redan som barn men då utan symptom. Tonåringar som smittas kan få körtelfeber som är en långdragen sjukdom (upp till en månad) med feber, halsont, svullna körtlar och en extrem trötthet. Sjukdomen brukar kallas ”kissing disease” eftersom den sprids via saliv. Epstein-Barr-virus kan även ge upphov till ett flertal sällsynta cancersjukdomar och är även kopplat till en ökad risk för vissa autoimmuna sjukdomar, exempelvis multipel skleros.
Kaposis sarcom är en tumörsjukdom som orsakas av humant herpesvirus 8. Det är framförallt AIDS-sjuka som drabbas. Infektionen är ganska ovanlig i Sverige men desto vanligare i Medelhavsområdet och i Afrika.
Klassificering
Herpesvirus delas in i tre underfamiljer. Alfaherpesvirus är de virus som sprids till nervsystemet där de ligger latenta, dvs herpes simplex virus typ 1 och 2 samt varicella zoster virus. Betaherpesvirus kan infektera olika vita blodkroppar, dvs de celler som skyddar oss från infektioner. Här ingår cytomegalovirus och de tre virus som orsakar tredagarsfeber. Gammaherpesvirus kan infektera våra B-celler, dvs de celler som tillverkar antikroppar. Epstein-Barr-virus och HHV-8 ingår i denna underfamilj.
Visste du att:
Vattkoppor, bältros, munsår, körtelfeber, tredagsfeber och könssår är vanliga sjukdomar som orsakas av herpesvirus.
Vissa herpesvirus kan ge svår sjukdom hos nyfödda och hos personer med nedsatt immunsvar.
Ibland kan vissa herpesvirus orsaka cancer.
Herpesvirus uppstod för cirka 200 miljoner år sedan, innan det ens fanns däggdjur.
Alla vuxna människor är infekterade av minst ett (men ofta flera) herpesvirus.
Herpesvirus ger en livslång kronisk infektion, men ofta utan att du har några symptom.
Spridningsvägar
Alla herpesvirus smittar via kroppsvätskor och kroppskontakt. Flera herpesvirus kan överföras från mor till foster, endera under graviditeten eller i samband med förlossning. Varicella zoster virus som orsakar vattkoppor kan även spridas via luften. Cytomegalovirus kan överföras via transplanterad vävnad.
Epidemiologi
De flesta av oss smittas av ett flertal herpesvirus redan under barndomen. Det är bra eftersom barn som smittas inte får lika svåra symptom som vuxna. Undantag är de herpesvirus som sprids sexuellt där smittspridningen framförallt sker efter sexualdebut. Herpesvirus finns i alla länder på alla kontinenter men det är ofta fler som är smittade i fattiga länder där man bor nära inpå varandra.
Utseende och struktur
Herpesvirus är ganska stora virus. Viruspartikeln består av en tolvhörnig kapsid som omges av ett membran. Både i och under membranet finns det olika proteiner som behövs för att viruset ska kunna infektera oss. Inuti kapsiden finns virusets arvsmassa som består av DNA. DNA:t är mallen för de olika olika protein som viruset behöver.
Prevention och behandling
Det finns vaccin mot det herpesvirus som orsakar vattkoppor och bältros och för vissa riskgrupper finns även förebyggande behandling med färdiga antikroppar. Det finns även antivirala läkemedel mot flera av herpesvirusen som beroende på symptom kan ges intravenöst, i tablettform eller som salva. Dessa läkemedel förhindrar och/eller lindrar symptom och sjukdom men botar inte infektionen. Vissa cancerformer som orsakas av herpesvirus kan även behandlas med immun-hämmande läkemedel som dödar de virusinfekterade cellerna. Det har visat sej svårt att framställa vaccin mot herpesvirus så inom detta område behövs det mycket mer forskning.
Diagnostik
Diagnostik av herpesvirus sker framför allt genom att man påvisar om virusets DNA finns i din kropp alternativt att du har antikroppar mot viruset. Ibland mäter man även om du har en aktiv infektion.
Kristina Eriksson
Professor Göteborgs Universitet
Så donerar du
Ett mikroskopiskt virus kan få globala konsekvenser. Och ett litet bidrag kan göra stor skillnad. Bli en Virushjälte och hjälp oss förhindra nästa pandemi.