Ortomyxovirus
Orthomyxoviridae
I familjen Orthomyxovirdae hittar vi ett bekant virus som de flesta människor blivit infekterade av åtminstone någon gång i livet, nämligen influensavirus. Influensavirus kan överleva i flera veckor i vissa miljöer och kan delas in i flera hundra olika subtyper. Hit hör till exempel Spanska sjukan, som härjade på 20-talet och orsakade en pandemi med nästan 40 000 dödsfall i Sverige.
Också kallad: Influensavirus
Bild från Shutterstock
Bakgrund
Influensavirus isolerades första gången i nässekret från sjuka grisar på 1930-talet. Namnet ”influensa” myntades redan på 1300 talet och det kommer från latinets influentia, som betyder inflöde eller inflytande, och det är kanske inte så svårt att förstå betydelsen av “inflytande” vid ett klassiskt influensainsjuknande Ena stunden är du fullt frisk för att någon timme senare vara slagen till marken i muskelvärk, huvudvärk, halsont och hög feber.
Det finns fyra typer av influensavirus; Influensa A, B, C och D. Influensa A infekterar många djurarter och orsakar säsongsinfluensa och vid sällsynta tillfällen pandemier. Influensa B infekterar huvudsakligen människor och är ett av de virus som orsakar säsongsinfluensa. Influensa C och D infekterar olika tamdjur men infekterar människor mer sällan.
Sjukdom
Influensavirus binder till sockermolekyler på slemhinneceller, främst i de övre luftvägarna.
Den okomplicerade influensan orsakar flera symtom som överlappar andra luftvägssjukdomar. Insjuknandet sker snabbt med hög feber som det tidigaste symtomet. Därefter kommer muskel och huvudvärk, frossa, torrhosta och påtaglig trötthet.
Hos i övrigt friska ger influensa sällan upphov till komplikationer. De vanligaste komplikationerna är bakteriella följdinfektioner i luftvägarna eller i mellanörat. Lunginflammation är den vanligaste komplikationen, huvudsakligen hos äldre eller personer med andra underliggande sjukdomar. Även gravida kan drabbas av lunginflammationer efter en influensa.
En sällsynt men fruktad komplikation är viruspneumonit, en infektion i den nedre och mer perifera lungvävnaden som leder till att gasutbytet i lungorna inte fungerar.
Högpatogena virus, ex. H5N1, infekterar långt ner i lungvävnaden och orsakar svårare sjukdom än infektioner orsakade av lågpatogena virus som säsongsinfluensan H3N2.
Klassificering
Influensavirus hör till Orthomyxoviridae som är en familj av RNA-virus som innehåller Alfa-, Beta-, Gamma-, och Delta-influensavirus, Isavirus, Thogotovirus och Quaranjavirus. De första fyra är virus som orsakar influensa hos fåglar, däggdjur och människor. Isavirus infekterar lax, Thogotovirus och Qauranjavirus är mygg och fästingburna och infekterar högre ryggradsdjur.
Visste du att:
Influensavirus är klassiska zoonotiska virus som kan infektera en mängd djurarter.
Man har beskrivit över hundra subtyper av influensa A virus, men bara ett fåtal har hittills orsakat sjukdom hos människor.
Spanska sjukan orsakades av ett H1N1 influensavirus. Femtio miljoner människor dog i Spanska sjukan 1918-20. I Sverige dog 37 000. Spanska sjukan kallas ibland ”alla pandemiers moder”.
Vissa Influensa A subtyper, som H5N1, kan bli ”högpatogena”, det vill säga orsaka massdöd hos höns. Även människor kan i sällsynta fall smittas och dö av högpatogena virus.
Alla pandemier vi känner till har orsakats av lågpatogena Influensa A virus, det vill säga dessa virus har inte orsakat massdöd hos fjäderfä.
Spridningsvägar
Influensavirus orsakar allt från lättare förkylningssymtom till allvarliga lunginflammationer som kan vara dödliga. Influensavirus överförs via sekret på ytor, i droppar eller i aerosoler som luftburen smitta. I fuktiga miljöer kan influensavirus vara biologiskt aktivt i dagar eller till och med flera veckor. Influensavirus kan även ”överleva” infruset is på sjöar.
Epidemiologi
Människor kan drabbas av influensavirus i alla åldrar. Vanligtvis cirkulerar två influensa A subtyper (H1N1 och H3N2) och en eller två influensa B varianter som säsongsinfluensor. Influensa B är relativt stabilt och förändras bara litet mellan åren. Influensa A punktmuterar ständigt och skapar nya varianter utan att byta subtyp, och som dyker upp år efter år. För att möta dessa punktmutationer måste vaccinet modifieras varje år. Vid sällsynta tillfällen byts ett eller flera gensegment ut och orsakar ett subtypsskifte. Exempelvis kan H3N2 byta hemagglutiningen och bli H2N2. Detta inträffar då två olika influensa-subtyper (exempelvis H3N2 och H2N2) infekterar en cell samtidigt. Om ”hybridviruset” har kapacitet att förökas och spridas från person till person är det flampunkten för en ny pandemi. Att förutse vilken subtyp som blir nästa pandemiska virus är en av de största hälsoutmaningarna.
Utseende
Influensavirus kan vara sfäriska eller långsmala och är ungefär en tiotusendels millimeter stora. Virusytan är beströdd av sockerproteiner av i huvudsak två varianter. Den vanligaste är hemagglutinin som sticker ut som spikar från virusytan. Hemagglutinin, eller nyckeln till våra celler finns i 18 varianter. Det andra är neuraminidas som finns i 10 varianter. Influensavirus kan typas med hjälp av dessa båda glykoproteiner i teoretiskt 180 (H1N1 – H18N10) varianter. Arvsmassan består av enkelsträngat RNA som är uppdelad i sex till åtta segment.
Prevention och behandling
Det finns både vacciner och antivirala läkemedel. Vaccinerna riktas mot hemagglutininet på virusytan. Hemagglutininet kan liknas vid en nyckel som binder mot receptorer på våra celler och låser upp cellen så att virus kan ta sig in och förökas. Vaccinerna måste ändras varje år för att täcka upp för mutationer i nyckelgenen. De antivirala läkemedlen riktas mot virusets neuraminidas som kan liknas vid en sax som klipper loss de nybildade viruspartiklarna från cellen. Symptomlindring kan ges i form av febernedsättande medel. I framtiden har vi förhoppningsvis vacciner som är mer bredverkande och som kan skydda mot flera varianter av influensavirus.
Björn Olsén
Professor, överläkare Uppsala universitet
Så donerar du
Ett mikroskopiskt virus kan få globala konsekvenser. Och ett litet bidrag kan göra stor skillnad. Bli en Virushjälte och hjälp oss förhindra nästa pandemi.