Papillomvirus

Papillomaviridae

Varje dag kommer vi i kontakt med olika typer av papillomvirus, och har vi otur kan de orsaka hudvårtor eller kondylom, samt i sällsynta fall cancer. Papillomvirus orsakar nästan alla fall av livmoderhalscancer, men tack vare forskningen har man kunnat utveckla vaccin mot papillomvirus. Detta vaccin förväntas reducera antalet cancerfall som orsakas av papilllomovirus.

Också kallad: HPV 

Bild från Shutterstock

Bakgrund

Papillomvirus har infekterat människor sedan urminnes tider. På 1800-talet spekulerades det för första gången att livmoderhalscancer hos kvinnor orsakades av en infektionssjukdom. Under 1970-talet, när orsaker till uppkomsten av cancer studerades mer intensivt, upptäckte man att livmoderhalscancer orsakas av sexuellt överförda humana papillomvirus. Vanligast av de cancerorsakande papillomvirusen är typerna HPV16 och HPV18. Under följande år upptäckte man hur en papillomvirusinfektion kan omvandla en vanlig cell till en cancercell. Vidare visades i stora studier att papillomvirus orsakade cirka 99 procent av all livmoderhalscancer, vilket motiverade utvecklingen av ett vaccin mot cancer-associerade papillomvirus. Vaccin mot humant papillomvirus ingår numera i det svenska barnvaccinationsprogrammet. 


Sjukdom

  • Flertalet infektioner med humant papillomvirus ger inte upphov till några symptom och de läker oftast ut av sig självt inom ett år eller två.

  • Papillomvirus kan infektera hudceller och orsaka hudvårtor.

  • Sexuell spridning av papillomvirus kan i sällsynta fall orsaka cancer.

  • Cancerorsakande papillomvirus stör cellens tillväxt och ökar celldelningen vilket kan resultera i cancer.

  • Livmoderhalscancer, även kallat cervixcancer, är den vanligaste cancerformen som orsakas av humant papillomvirus, och årligen diagnostiseras över 600.000 kvinnor med livmoderhalscancer i världen och över 500 kvinnor i Sverige. 

  • Humant papillomvirus kan även ge upphov till andra anogenitala cancerformer såsom cancer i ändtarmsöppningen och könsorganen (vulva, vagina, penis) samt i svalget, främst tonsillcancer. I Sverige diagnostiseras över 800 kvinnor och 300 män med någon av dessa cancerformer som orsakas av humant papillomvirus.

    Klassificering

    Det äldsta papillomviruset som identifierats kommer från fiskar och man tror att människan alltid burit på papillomvirus som vi ärvt från våra förfäder. Klassificering av olika papillomvirus sker utifrån genetiska likheter. I familjen Papillomaviridae finns det två subfamiljer och fler än 50 släkten (genera), varav flera innehåller papillomvirustyper som kan infektera människor. Papillomvirus är ett typiskt DNA virus och som sådant uppvisar det en låg genetisk variabilitet, delvis på grund av att papillomvirus använder värdcellens polymeras för sin replikation. Trots detta har över 200 olika humana papillomvirustyper identifierats. De har stora likheter med varandra angående viruspartikelns struktur och genomets organisation men uppvisar också stora skillnader med avseende på hur effektivt de sprids, hur de påverkar den infekterade cellen och vilka sjukdomar de orsakar. Det stora antalet papillomvirustyper beror sannolikt på att papillomvirus är väldigt gammalt från ett evolutionärt perspektiv och har ändrat sig långsamt under evolutionens gång för att anpassa sig till olika nischer i den likaså evolverande värden. Hos de papillomvirus som identifierats förekommer ofta subtyper inom varje typ som även de kan skilja sig med avseende på tex patogena egenskaper. Av de över 200 olika humana papillomvirustyperna kan cirka 20 stycken typer orsaka cancer och benämns hög-risk papillomvirustyper.

Visste du att:

  • Det finns över 200 humana papillomvirus.

  • Vi exponeras dagligen för olika humana papillomvirus.

  • Vissa papillomvirus sprids via kontakt och kan orsaka hudvårtor, medan andra typer sprids sexuellt och kan orsaka genitala vårtor (kondylom).

  • Sexuellt överförda papillomvirus-infektioner läker oftast ut men kan i sällsynta fall orsaka cancer, huvudsakligen livmoderhalscancer.

  • Vaccination mot vissa cancerorsakande papillomvirus ingår numera i det nationella barnvaccinationsprogrammet.

Bild från Shutterstock

Spridningsvägar

Papillomvirus kan grovt delas in i två grupper: de som infekterar hudceller och de som infekterar slemhinneceller. Papillomvirus är mycket vanliga, speciellt hudpapillomvirus som alla människor regelbundet kommer i kontakt med. Dessa sprids via kontakt och är mycket vanligt förekommande medan de som infekterar slemhinna sprids sexuellt. Papillomvirus är ett stabilt virus med en stabil proteinkapsid som yttre skal vilket gör viruset mycket tåligt. De flesta som är sexuellt aktiva riskerar att infekteras med sexuellt överförda papillomvirus. De allra flesta papillomvirusinfektionerna läker ut inom ett år, men sexuellt överförda papillomvirus kan i sällsynta fall dröja kvar längre och orsaka cancer.

Epidemiologi 

Humant papillomvirus förekommer över hela världen. De papillomvirus som infekterar huden förekommer ymnigt hos människor, framför allt hos barn i skolåldern. Sexuellt överförda papillomvirus utgör den absolut vanligaste sexuellt överförda infektionen i världen. Förekomsten av dessa papillomvirus varierar vilket sannolikt är en konsekvens av geografiska, socioekonomiska, kulturella och genetiska faktorer. Papillomvirus beräknas orsaka ca 5 procent av all cancer i världen. 

Utseende

Papillomvirus är ett litet virus bestående av virusets arvsmassa skyddat av en 55 nanometer stor proteinkapsid. Papillomvirus arvsmassa består av dubbelsträngat DNA av ungefär 7900 byggstenar (nukleotider). 

Bild från Shutterstock

Prevention och behandling

Hos kvinnor kan sexuellt överförda papillomvirus orsaka cellförändringar på livmoderhalsen. Dessa kan upptäckas innan de utvecklas till cancer med hjälp av gynekologisk cellprovtagning. I Sverige finns ett nationellt screeningprogram för upptäckt av cellförändringar eller livmoderhalscancer i ett tidigt skede. I screeningen bedöms både cellförändringens omfattning samt förekomst av papillomvirus som riskerar att orsaka cancer. Kvinnor med höggradiga cellförändringar på livmoderhalsen i kombination med närvaro av ett papillomvirus som riskerar att orsaka cancer (så kallade hög-risk papillomvirus) behandlas i syfte att undvika att infektionen utvecklas till cancer. Den del av vävnaden som uppvisar cellförändringar avlägsnas med ett relativt enkelt ingrepp. I de länder som infört organiserad screening har antalet fall av livmoderhalscancer reducerats avsevärt. 

Vacciner mot HPV ger alla skydd mot de två vanligaste cancerorsakande papillomvirustyperna HPV16 och HPV18 och förväntas därmed skydda mot åtminstone 70 procent av all livmoderhalscancer samt övriga papillomvirusorsakade cancrar. Det senaste papillomvirusvaccinet ger skydd mot infektion med nio olika papillomvirustyper (HPV typerna 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 och 58) varav sju stycken är cancerassocierade papillomvirus. Papillomvirusvaccinet är förebyggande, varför vaccination måste utföras innan exponering för virus. Pojkar och flickor vaccineras därför innan sexuell debut inom det svenska barnvaccinationsprogrammet. 


Det finns inga specifika antivirala läkemedel mot papillomvirus. De läkemedel som finns fungerar genom att stimulera immunförsvaret lokalt. Detta anses öka chanserna för att immunförsvaret skall upptäcka de papillomvirusinfekterade cellerna. De cancerformer som orsakas av papillomvirus behandlas med hjälp av operation, cancerläkemedel och strålning och varierar i det enskilda fallet, men läkemedel som är specifika för papillomviruset saknas fortfarande.


Stefan Schwartz

Professor Uppsala Universitet

Så donerar du

Ett mikroskopiskt virus kan få globala konsekvenser. Och ett litet bidrag kan göra stor skillnad. Bli en Virushjälte och hjälp oss förhindra nästa pandemi.