Parvovirus

Parvoviridae

Vad gör man när man stöter på ett virus som orsakar röda utslag hos barn och det redan finns fyra andra liknande sjukdomar? Man kallar det helt enkelt för “femte sjukan”. Parvovirus, som ligger bakom detta namn, är en vanlig och högst smittsam infektion som främst drabbar barn i förskoleåldern. Viruset sprids lätt vilket förklarar varför mer än 70 procent av vuxna redan har haft viruset. Som tur är behöver man inte drabbas fler än en gång – en genomgången infektion ger nämligen livslång immunitet.

Bild från Shutterstock

Bakgrund

Barn drabbas som bekant av många olika infektioner i förskoleåldern. En av dessa infektioner, parvovirus B19, upptäcktes år 1975 och gavs då namnet ”femte sjukan” eftersom det redan fanns beskrivet fyra tidigare infektioner som orsakar röda utslag hos barn (t.ex. mässling och röda hund). Man har sedan förstått att infektionen även kan orsaka ovanliga men svåra komplikationer hos foster och hos patienter med nedsatt immunförsvar. Bocavirus hittades så sent som år 2005 av en svensk forskargrupp som använde en helt ny molekylär metod för att screena prover från barn med luftvägsinfektioner. Det har sedan dess identifierats flera olika undergrupper av detta virus.


Sjukdom

  • En vanlig sjukdom hos barn som är orsakad av parvovirus B19 och kallas på fackspråk för erythema infectiosum (femte sjukan). Den kännetecknas av förkylningssymptom och ett rött utslag som börjar i ansiktet och sprider sig till övre delen av kroppen. Om man inte har haft infektionen som barn så kan man få den som vuxen och då kännetecknas den ofta av ledvärk snarare än röda utslag. Det är också vanligt att som vuxen vara infekterad utan symptom. Hos personer med sänkt immunförsvar kan infektionen ge övergående brist på olika blodceller. I ovanliga fall kan infektionen även orsaka graviditetskomplikationer om modern inte är immun (dvs inte har haft infektionen) sedan tidigare.

  • Bocavirus ger vanligen hosta, snuva och feber och drabbar barn i förskoleåldern. Hos vissa patienter kan infektionen ge allvarligare besvär från nedre luftvägarna med påföljande andningssvårigheter.

    Klassificering

    De två enskilda virus som beskrivits ovan tillhör familjen Parvoviridae. I denna virusfamilj ingår en mängd virus som finns hos både människor och djur. Dock är alla dessa virus strikt art-specifika, dvs. djur och människor kan inte kan smitta varandra med sina respektive virus. Hos människor förekommer många olika parvovirus där just ovan beskrivna parvovirus B19 och bocavirus är de som har en känd koppling till sjukdom.

Visste du att:

  • Det finns två olika sorters parvovirus som orsakar sjukdom hos människa: Parvovirus B19 (som ofta kallas för bara ”parvovirus”) och humant bocavirus 1 (”bocavirus”).

  • Parvovirus B19 är en av de vanligaste infektionerna i förskoleåldern som orsakar förkylningssymtom och röda utslag på kroppen.

  • Vuxna människor som inte har fått parvovirus B19 i barndomen kan drabbas av dubbelsidig ledvärk som oftast går över ganska snabbt.

  • Bocavirus är en vanlig infektion hos barn med förkylningssymtom. Ibland ger infektionen även astmaliknande andningsbesvär.

  • Det finns andra sorters parvovirus som kan orsaka allvarliga infektioner hos djur och i Sverige vaccineras t.ex. hundvalpar mot denna infektion.

Bild från Shutterstock

Spridningsvägar

Både parvovirus B19 och bocavirus sprids, precis som andra förkylningsvirus, som droppsmitta från luftvägarna från infekterade personer. Smittsamheten är relativt hög i inomhusmiljöer såsom hem och skolor och sprids där lätt till individer som inte haft infektionen tidigare i livet. 

Epidemiologi 

Ungefär 70 procent av den vuxna befolkningen har haft infektion med parvovirus B19 någon gång i livet och man är då immun. Utbrott i förskolor och skolor är vanliga främst på senvåren och återkommer var tredje till sjätte år och kan då nå epidemiska nivåer. Luftvägsinfektioner orsakade av bocavirus är mycket vanligt i förskoleåldern men sällsynt hos vuxna. Det beror på att man får en bra immunitet när man haft infektionen. Mer än 90 procent av vuxna har antikroppar mot bocavirus. Infektionen förekommer året runt och är precis som parvovirus B19 vanligt förekommande i hela världen. 

Utseende

Parvovirus B19 är ett i sammanhanget litet virus med en mycket hållbar kapsidstruktur som skyddar virusgenomet. Genomet består av enkelsträngat linjärt DNA och är stabilt vilket gör att virus inte muterar speciellt mycket över tid. De viktigaste proteinerna är NS1 som är icke-strukturellt och multifunktionellt samt VP1 och VP2 som bildar kapsidstrukturen. Bocavirus består precis som parvovirus av ca 5500 nukleotider som huvudsakligen kodar för fem olika icke-strukturella proteiner, NS1-4 samt NP1, och tre strukturella proteiner som kodar för motsvarande kapsidstruktur, VP1-3.

Prevention och behandling

Det saknas vaccin och specifika läkemedel för både parvovirus B19 och bocavirus men symptom kan lindras med samma receptfria mediciner som vid andra förkylningar. Bägge infektionerna läker vanligen ut spontant inom några dagar och ger livslång immunitet. Hos personer med sänkt immunförsvar och vissa blodsjukdomar kan man ge intravenöst immunglobulin mot parvovirus B19 för att lindra komplikationer. Vid misstänkt graviditetsinfektion med parvovirus B19 är det viktigt att följa upp med test av modern för immunitetsstatus. Om immunitet saknas så kan man övervaka graviditeten regelbundet för att se om komplikationer uppstår och då vidta åtgärder mot till exempel blodbrist hos fostret. Även om det inte finns anledning att införa allmänna barnvaccinationer mot dessa infektioner så behövs mer forskning kring behandlingsprogram för ovanstående riskgrupper.


Professor, överläkare Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset

Kristina Broliden

Anders Lundqvist

Överläkare Södra Älvsborgs sjukhus

Tobias Allander

Adjungerad lektor, överläkare Karolinska Universitetssjukhuset

Så donerar du

Ett mikroskopiskt virus kan få globala konsekvenser. Och ett litet bidrag kan göra stor skillnad. Bli en Virushjälte och hjälp oss förhindra nästa pandemi.