Pneumovirus
Phneumoviridae
RSV och MPV är två vanliga luftvägsvirus bland små barn och äldre, men där det än så länge saknas både antivirala läkemedel och vaccin för behandling och prevention. Varför påverkar det just små barn och äldre? Och när kan vi vänta oss ett läkemedel eller vaccin mot dessa otäcka virus?
Också kallad: RSV och MPV
Bild från Shutterstock
Bakgrund
RSV, som är det kliniskt viktigaste släktet av virus i familjen Pneumoviridae, upptäcktes redan 1955 genom odling i cellkultur. Namnet, Respiratoriskt Syncytiellt Virus (RSV), kommer av att detta virus orsakar en karakteristisk syncytiebildning, dvs sammansmältning av flera virusinfekterade celler, under virusodling. RSV, som ger en ytlig men destruktiv infektion av luftvägsepitelet, är vår vanligaste orsak till svår luftvägsinfektion hos små barn världen över, inte minst i låginkomstländer är RSV en av de främsta orsakerna till infektionsorsakad död hos barn under 2 års ålder. Tidigare försök till barnvaccination har misslyckats, och effektiv antiviral behandling saknas fortfarande idag. MPV, som är svårodlat i cellkultur och därför inte upptäcktes förrän år 2001, är också ett vanligt luftvägsvirus hos spädbarn och äldre, men precis som för RSV så saknas både antiviral behandling och vaccin.
Sjukdom
RSV (och MPV) orsakar luftvägsinfektion med hosta och feber som kan leda till bronk- och/eller lunginflammation med försämrad syresättning i lungorna som följd.
RSV infekterar och dödar luftvägsepitel och skadar ytligare skikt av vävnader och slemhinnor i luftträdet vilket stör dess funktion att ta upp syre.
Ungefär 200 000 barn beräknas dö av RSV-orsakad lunginflammation årligen, främst i låginkomstländer.
RSV sprider sig epidemiskt med hög smittsamhet under vinterhalvåret i tempererade länder och under regnperioder i tropiska länder.
RSV, liksom även MPV och vissa andra luftvägsvirus, kan ibland ge långvariga besvär i form av astma. Patienter med astma och KOL utgör dessutom riskgrupper för allvarlig RSV- och MPV-infektion.
Klassificering
RSV klassificeras till släktet Orthopneumoviridae inom familjen Pneumoviridae, som är avlägset släkt med familjen paramyxoviridae dit både mässling och påssjuka hör. Närmaste släkting inom familjen Pneumoviridae som drabbar människor är MPV, där liknande (men ej identiska) virus tidigare påvisats hos fåglar. RSV föreligger i två huvudsakliga genotyper, A och B, som också skiljer sig avseende reaktivitet med antikroppar mot både G- och F-proteinet (så kallade serotyper). Störst genetisk skillnad (cirka 50 procent) mellan RSV A och B föreligger mellan deras respektive gener för uttryck av G-proteinet. Både RSV A och B innehåller vardera ett drygt tiotal genetiska varianter.
Visste du att:
Nästan alla människor blir infekterade med RSV och MPV under tidig barndom
Immuniteten är avtagande under livet och särskilt äldre kan infekteras igen
RSV är en ledande orsak till lunginflammation hos små barn och äldre
Minst 200 000 barn dör årligen världen över av RSV-orsakad luftvägsinfektion
Effektiv antiviral behandling saknas ännu
Vaccin är under utveckling mot RSV, men saknas mot MPV.
Spridningsvägar
Både RSV och MPV förökar sig främst i övre och nedre luftvägar, med de högsta virusmängderna i ytligt luftvägsepitel. RSV och MPV kan därför påvisas i stora mängder i sekret från näsa-svalg, men också i sköljvätska från nedre luftvägarna. Smitta sker främst i form av droppsmitta. Bägge virus sprids lätt i sjukhusmiljöer, tex på barnkliniker, samt på daghem, förskolor samt äldreboende.
Epidemiologi
RSV orsakar framförallt sjukdom hos små barn och äldre, men alla åldrar kan drabbas. Inkubationstiden är 2-8 dagar, och smittsamhetsperioden dryg vecka efter symtomdebut (kan dock vara längre vid immunbristtillstånd). Praktiskt taget alla barn i hela världen har infekterats av RSV före två års ålder (motsvarande ålder för MPV har angetts till <5 år). I Sverige och i andra tempererade länder sker spridningen vanligtvis epidemiskt under den kallare delen av året. Det är vanligt med utbrott på daghem eller i förskolor. I Sverige är oftast månaderna januari till april den tid RSV är vanligast, men under år 2021-2022 inleddes spridningen redan under hösten. MPV har vanligtvis sin topp något senare på året än RSV.
RSV ger svår luftvägsinfektion med lunginflammation främst under de första 6 månaderna i livet, men barn upp till 2 år samt äldre individer och personer med nedsatt immunsvar är också i farozonen för allvarligt förlopp. MPV drabbar främst spädbarn mellan 6-12 månader men även gamla individer. I åldrarna däremellan cirkulerar RSV och MPV också, men oftast med måttligare symtombild i form av förkylningsbesvär. RSV föreligger i två genotyper, A och B, som varierar mellan olika år och där epidemiologin kan tala för att korsimmunitet saknas mellan dessa virusvarianter.
Utseende och struktur
RSV är ett höljebärande RNA-virus och är ungefär 150 nanometer (0,00015 mm) i diameter. Dess RNA är enkelsträngat bestående av minussträngen, det vill säga att det måste översättas till plussträng för att kunna uttryckas för ny virusbildning. Arvsmassan, som består av ungefär 15.000 byggstenar, är strukturellt en enhetlig kromosom förpackad i en spiralformad nukleokapsid och som i sin tur är omgiven av ett hölje. Viktiga proteiner i höljet är vidhäftningsproteinet G och fusionsproteinet F. Mogna viruspartiklar förekommer dels som runda (sfäriska) eller stavformade virus. RSV kan delas in i två geno-grupper, A och B, med delvis olika spridningsmönster under enskilda år. Mutationsbenägenheten är medelhög. MPV har en något mindre arvsmassa men liknande struktur som RSV.
Prevention och behandling
Då RSV orsakar stor sjukdomsbörda globalt inleddes vaccinationsstudier redan på 60-talet men med dålig skyddseffekt som resultat. För närvarande pågår kliniska prövningar av helt nya vacciner, bl.a. baserat på enskilda proteiner som ”låsts” i strukturer som immunsvaret vanligtvis inte reagerar tillräckligt starkt på. Resultaten hittills är lovande, framförallt vid vaccination av äldre.
Det finns tyvärr inga verksamma antivirala läkemedel mot RSV eller MPV ännu. Ibland används Ribavirin som aerosol vid svår infektion, men effekten är ifrågasatt. Den främsta behandlingen är därför symtomlindrande behandling som t.ex. andningsstöd med syrgas vid svår sjukdom hos inneliggande patienter, varav de flesta är i spädbarnsålder. För patienter i riskzonen för svår sjukdom vid RSV-smitta, t.ex. barn med nedsatt immunförsvar, används ibland en humaniserad antikropp som försök till förebyggande behandling.
Både verksamt vaccin och antiviral behandling mot RSV står högt upp på listan över de framsteg som påtagligt skulle förbättra den globala folkhälsan.
Diagnostik
RSV och MPV diagnosticeras främst genom PCR-test på näs-svalgsekret, men antigentester kan också användas. För närvarande finns ingen klinisk indikation för antikroppstester, men både IgM och IgG kan påvisas i blod efter infektion.
Tomas Bergström
Professor, Göteborgs Universitet
Så donerar du
Ett mikroskopiskt virus kan få globala konsekvenser. Och ett litet bidrag kan göra stor skillnad. Bli en Virushjälte och hjälp oss förhindra nästa pandemi.