Polyomavirus

Polyomaviridae

Polyomavirus är ett vanligt virus som de flesta människor någon gång infekterats av, men som i de flesta fall inte orsakar svår sjukdom. Virusets namn är på grekiska och betyder “många tumörer”. Det är för att man tack vare forskningen upptäckt att viruset kan användas för att vaccinera mot just tumörer och därmed rädda liv. 

Bild från Shutterstock

Bakgrund

Polyomavirus hos möss upptäcktes på 1940-talet och hos apor på 1960-talet, men hos människor upptäcktes det först på 1970-talet och då två olika typer. Med förfinade molekylära tekniker kunde man runt år 2007 upptäcka ytterligare minst 10 olika typer hos människa. 

Namnet polyomavirus kommer från grekiskans ”poly” och ”oma” som betyder “många tumörer”. Detta beror på att det första polyomaviruset som beskrevs ”murint polyomavirus” upptäcktes i tumörer hos möss. Det visade sig senare att de flesta polyomavirus ger mest asymptomatiska infektioner och ger sig tillkänna hos människor vid nedsatt immunförsvar, det vill säga hos äldre eller hos transplanterade patienter som får immunhämmande medel eller patienter med obehandlad HIV. 

Sjukdom

  • Polyomavirus infekterar sannolikt genom slemhinnor och hud och kan ligga latent i exempelvis i huden eller i njurarna. 

  • Det är okänt om polyomavirusinfektioner läker ut överhuvudtaget. Istället kan de finnas kvar och reaktiveras och då utsöndras med urin eller finnas i blodet. 

  • Hos immunsupprimerade människor kan i sällsynta fall reaktivering av olika polyomavirus ge olika sjukdomar. 

    • Ett polyomavirus som kallas JC polyomavirus (JCPyV) kan hos ex. obehandlade HIV patienter reaktiveras i hjärnan och ge en sjukdom som heter progressiv multifokal leukoencefalopati (PML). PML leder till personlighets- och fysiska förändringar, på grund av neurologisk sjukdom och kan leda till döden på 6 månader. 

    • Ett annat polyomavirus som kallas BK polyomavirus (BKPyV) kan reaktiveras i njurarna och urinvägarna hos exempelvis benmärgstransplanterade patienter. Detta kan leda till en mycket smärtsam och blodig blåskatarr (hemorragisk cystit) med stora blodförluster och i sämsta fall hämma njurfunktionen totalt.

    • BK polyomavirus (BKPyV) kan också reaktiveras i njuren hos njurtransplanterade patienter  och den reaktiveringen kan vara så allvarlig att den donerade njuren slutar fungera.

    • Andra polyomavirus ex. Trichospinolosa polyomavirus (TSPyV) och humant polyomavirus 7 (HuPyV) kan hos andra immunsupprimerade ge olika hudförändringar. 

    • Ett mycket speciellt polyomavirus, Merkel cell polyomavirus (MCPyV), är vanligt förekommande i huden men i mycket sällsynta fall är den tumörframkallande och ger tumörer i huden främst hos äldre människor.

      Klassificering

      Det finns fler än tio olika polyomavirustyper hos människor, och de flesta orsakar inte sjukdomar. Endast i sällsynta fall förorsakar polyomavirus sjukdom hos människor, och dessa är kopplade till ett fåtal polyomavirus samt att immunsystemet på något sätt är nedsatt.  

Visste du att:

  • Du har sannolikt haft minst en infektion som orsakats av polyomavirus. 

  • Det finns fler​a​ olika polyomavirus och de flesta orsakar inte sjukdom hos människ​or​​​ med ett normalt immunförsvar  

  • Polyomavirus kan orsaka svåra sjukdomar hos människor med nedsatt immunförsvar​

  • Polyomavirus kan användas som verktyg för vaccinering mot olika ​agens (ämnen), exempelvis mot tumörer. Det är lite som att Covidproteiner kunde kopplas till adenovirusbärare vilket då kunde användas för covidvaccin.

Bild från Shutterstock

Spridningsvägar

Exakta spridningsvägarna hos polyomavirus är inte kända ännu. De anses dock smitta via nära kontakt som många andra virus. De har påvisats i  slemhinnor, luftvägar, hud och blod och i olika organ. 

Epidemiologi 

Människor i alla åldrar kan drabbas av en infektion av polyomavirus. Vissa typer av infektion av polyomavirus är vanligare hos barn, medan andra typer är vanligare hos unga vuxna men kan även infektera äldre. Efter fem års ålder har nästan alla barn antikroppar mot något polyomavirus och med åldern ökar ofta antalet möjliga polyomavirusinfektioner som man kan ha smittats med.

Utseende och struktur

Polyomavirus är små virus som har cirka 40 nanometer (0,000004 mm) i diameter och kan ses med elektronmikroskop (se bild), men inte direkt genom ljusmikroskop. Polyomavirus har formen av en tolvhörning, med 20 sidor. Arvsmassan består av dubbelsträngat DNA (samma som människors arvsmassa), och varje sträng innehåller nästan 5000 byggstenar, så kallade nukleotider.

Bild från Shutterstock

Prevention och behandling

Godkända vacciner och antivirala läkemedel mot polyomavirus saknas. Däremot finns tekniken att producera sådana vacciner då de kan tillverkas på samma sätt som de vaccin som idag tillverkas för att skydda mot humant papillomvirus. 

Det finns idag ingen specifik behandling mot polyomavirus för orsakade sjukdomar eller tumörer. Symptomlindring ges i där man kan. Dessa kan bestå av smärtstillande medel och/eller blodtransfusioner hos patienter med exempelvis blodig blåskatarr där smärtan och blodförlusterna är besvärliga. Hos njurtransplanterade patienter som står på immunhämmande medel försöker man om möjligt försöka minska immunhämningen något så att immunförsvaret skall hämta sig något för att kunna bekämpa polyomavirusets reaktivering. 

Om en patient har utvecklat Merkelcellscancer försöker man behandla dem på bästa sätt med cancerterapi, till exempel att med kirurgi ta bort tumören och ibland därefter följande kemoterapi.

Användning av polyomavirus mot andra sjukdomar

Tack vare forskning har vi lärt oss mycket om polyomavirus och dess olika egenskaper. Såsom hur de tar sig in i vår kropp och hur de kan orsaka sjukdom. Idag vet vi till exempel att vi kan ta bort hela polyomavirusets arvsmassa, så att de inte kan föröka sig och orsaka sjukdom. Vi kan till och med “bygga om” polyomavirus, och utnyttja deras egenskaper för att utveckla till exempel vaccin som skyddar mot helt andra sjukdomar och till exempel att vaccinera mot tumörer. Än så länge är detta arbete experimentellt. 


Tina Dalianis

Professor (emeritus) Karolinska Institutet

Så donerar du

Ett mikroskopiskt virus kan få globala konsekvenser. Och ett litet bidrag kan göra stor skillnad. Bli en Virushjälte och hjälp oss förhindra nästa pandemi.