Poxvirus
Poxyviridae
Smittkoppor är en vanligt förekommande virussjukdom om du bläddrar i historieböckerna, men tack vare utvecklingen av vaccin kunde denna extremt smittsamma sjukdom utplånas i början av 80-talet. Men Poxvirusfamiljen huserar även andra virus, och i maj 2022 började fall av den närbesläktade sjukdomen apkoppor rapporteras in. Som tur är fanns det redan utvecklade smittkoppsvaccinet.
Också kallad: Smittkoppsvirus, Orthohoxvirus
Bild från Shutterstock
Bakgrund
Smittkoppor har varit kända sedan tusentals år. Idag vet vi att det finns olika orthopoxvirus som kan infektera människor: apkoppor (mpox), vaccinia, smittkoppor (variola) och kokoppor. Det finns dessutom mindre betydelsesamma poxvirus, som orfvirus och molluscum kontagiosum eller “mollusker”. Så kallade “orf-virus” (nDNA-sekvens med potentialen att koda för ett protein eller en peptid) drabbar får som utvecklar munsår och som kan infektera människor med smärtstamma hudförändringar, vanligtvis på händerna. Molluscum contagiousum eller mollusker kan infektera barn 2-5 års åldern som får koppliknade utslag som försvinner efter ett tag i regel spontant inom 6-9 månader. Undantagsvis kan molluskerna vara persistera i flera år.
Till skillnad från djurkoppor, som är zoonoser och kan smitta mellan djur och människor, drabbar smittkoppsvirus (variola) bara människor, vilket tillsammans med vaccination bidragit till att sjukdomen utrotats. År 1963 uppstod det sista smittkoppsutbrottet i Sverige.
Sedan början av maj 2022 började fall av mpox (monkeypox), apkoppor, rapporterats från länder där sjukdomen inte är vanlig. De flesta bekräftade fall med resehistorik rapporterade resor till länder i Europa och Nordamerika, snarare än Väst- eller Centralafrika där mpox-viruset är endemiskt. Mpox-fallen minskade sedan drastiskt under senare delen av 2022.
Sjukdom
Smittkoppsvirus är känt för sina karakteristiska hudutslag, ofta över hela kroppen, men kan även drabba olika organ, inte minst luftvägarna. De sjuka blev oftast svårt påverkade, och dödligheten har angivits till cirka 20 procent. Smittkoppor var den första sjukdomen som man framgångsrikt kunde vaccinera mot, vilket bidrog till att Världshälsoorganisationen (WHO) år 1980 kunde förklara världen vara fri från smittkoppsvirus.
Insjuknandet karakteriseras av hög feber, muskelvärk och allmäntillstånd. Under denna period ökar smittsamheten, men det föreligger ingen smittsamhet före insjuknandet. Två till fyra dygn efter primärinsjuknandet uppträder hudutslag, med utslag i munslemhinnan. Utslaget är först papulöst, sedan pustulöst och till sist bildas koppor. Utslaget är centrifugalt och involverar, till skillnad från vattenkoppor, handflator och fotsulor. Många överlevande får bestående men, till exempel syndefekter med synfel.
Klassificering
Familjen poxvirus är stor och infekterar såväl ryggradsdjur (Chordatepoxvirinae, med minst 22 olika genera) som insekter (Entomonapoxvirinae; 4 genera). I tre genera finns virus som kan infektera människor: Orthopoxvirus, Molluscipoxvirus och Yata/Tanapoxvirus. Den viktigaste gruppen är Orthopoxvirus och där återfinns utöver Variolavirus (smittkoppor) även Vaccinia-, Kamelpox, Kokopps, och Monkeypox-virus numera omdöpt till Mpox.
Visste du att:
Smittkoppsvaccinet första effektiva humana virusvaccinet
Viruset finns bara hos människor (och inte hos djur)
Vaccineringen mot smittkoppor upphörde i Sverige 1976.
År 1980 förklarade Världshälsoorganisationen (WHO) världen smittkoppor vara utplånat från världen
Vaccin mot smittkoppor skyddar mot apkoppor numera kallad mpox.
Spridningsvägar
Smittkoppor spreds framför allt som droppsmitta men kunde också spridas luftburet (bland annat via ventilationssystem). Med droppsmitta menas att smittämnet sprids via vätskedroppar från en smittad person vid nysning, hostning och tal. Mpox förefaller sprids via fysiskt närkontakt som hud till hud. Smitta kan ske via luft eller kontakt, och indirekt via till exempel kläder och sängkläder. Inkubationstiden är vanligen 12–14 dagar.
Epidemiologi
Smittkoppor var, när den härjade aktivt, en mycket smittsam sjukdom. Sjukdomen smittkoppor finns beskriven som ett människans gissel sedan årtusenden tillbaka. Fram till för cirka 1000 år sedan fanns sjukdomen framför allt i Ostasien. Därefter fick den fotfäste även i Europa, och smittkopporna blev under de kommande århundradena en fruktad sjukdom hos människor och drabbade framför allt barn.
Flera arter av däggdjur misstänks fungera som en naturlig reservoar för mpox. Även om det en gång ansågs vara ovanligt hos människor, har mängden av utbrott ökat avsevärt sedan 1980-talet, möjligen som ett resultat av avtagande immunitet sedan den rutinmässiga smittkoppsvaccinationen upphörde. De första fallen av mpox hos människor rapporterades 1970 i Demokratiska republiken Kongo. Det har förekommit sporadiska fall i Central- och Västafrika av mpox men är relativt vanlig i Demokratiska republiken Kongo.
Mpox-utbrottet 2022 representerar det första stora utbrottet av utbredd smittspridning utanför Afrika, som ursprungligen identifierades i Storbritannien i maj 2022, med efterföljande fall bekräftade i minst 74 länder. Det etablerade smittkoppsvaccinet (vaccinia) har används för att vaccinera mot mpox med goda resultat.
Utbrott av Mpox
1970 diagnosticerades i Kongo det första mänskliga fallet av Mpox. I takt med att tiden gått sedan smittkoppsvaccinationer upphörde omkring 1980, har ett långsamt stigande antal fall av Mpox noterats i Afrika. Där har sjukdomen kommit att bli endemisk och human-till-humansmitta börjat uppträda efter att initialt varit en strikt djur-till-människosmitta via bett eller ätande av bushmeat (vilt från djungeln). Under 2017 återuppstod Mpox i Nigeria och har fortsatt att spridas mellan människor över hela landet. Virologiskt har två clades (varianter) hittills identifierats: clade I (subclass Ia och Ib) i Centralafrika och clade II (subklass IIa och IIb) i Västafrika. Dessa skiljer sig 4–5 % genetiskt.
Det största utbrottet av Mpox som registrerats började i maj 2022, när Clade II-stammen av Mpox-virus bröt ut i Europa innan den spred sig snabbt över världen. Epidemin drabbade minst 110 länder, med 87 tusen rapporterade fall, varav minst 112 var dödliga främst drabbade homosexuella, bisexuella och andra män som har sex med män. Efter epidemiologisk analys av utbrottet fann man att Mpox-viruset ofta hade spridits från person till person genom sexuella nätverk. Ett annat stort och dödligt utbrott av Mpox – den här gången orsakat av Clade I-stammen – har spridit sig i Kongo sedan 2023. Officiella siffror visar att det var mer än 14 600 Mpox-infektioner och 901 dödsfall i Kongo under 2023. Majoriteten av Mpox-fallen och nästan tre fjärdedelar av Mpox-dödsfallen 2023 i Kongo var bland barn under 15 år.
Utseende och struktur
Smittkoppor och apkoppor är stora höljbärande DNA virus med två strängar DNA. Förökar sig i cytoplasman. Poxvirus påvisas med elektron mikroskopi (se bild) och PCR teknik.
Bild från
Prevention och behandling
År 1796 visade Dr Edvard Jenner att människor var skyddade mot smittkoppsinfektioner efter en infektion med kokoppor. Orsaken var att kokoppsvirus och smittkoppsvirus är nära besläktade. På den engelska landsbygden kände man till att mjölkerskor som arbetade väldigt nära kor, ibland smittades med kokoppor och blev på så sätt vaccinerade utan att veta om det. Erfarenheten visade att de mjölkerskor som hade haft kokoppor inte fick smittkoppor. De hade blivit immuna. Metoden kom att kallas vaccination efter ordet vacca som betyder ko.
Lennart Svensson
Professor Linköpings Universitet
Så donerar du
Ett mikroskopiskt virus kan få globala konsekvenser. Och ett litet bidrag kan göra stor skillnad. Bli en Virushjälte och hjälp oss förhindra nästa pandemi.