Togavirus
Togaviridae
Togavirus är ett av många virus som sprids via mygg och kan leda till hjärninflammation. Viruset finns i hela världen och har varit känt sedan 30-talet, men upptäcktes för första gången i Sverige på 60-talet när flera bärplockare fick symtom såsom ledvärk, feber och utslag. 20 år senare orsakades ytterligare ett utbrott, denna gång i Ockelbo, vilket gav sjukdomen namnet “Ockelbosjukan”.
Också kallad: Ockelbovirus, Alfavirus
Bild från Shutterstock
Bakgrund
På 1960-talet så drabbades flera bärplockare i Sverige av ledvärk några dagar efter de blivit bitna av myggor. När de undersöktes mer noggrant så upptäcktes att, förutom ledvärk, så fick bärplockarna utslag och feber. Under 1980-talet blev det ett utbrott i Ockelbo och då fick sjukdomen namnet Ockelbosjukan. Det visade sig sedan att detta orsakades av ett myggburet togavirus.
Denna virusfamilj hade upptäckts första gången redan 1930 i USA och det finns många olika togavirus som kan infektera människor, djur, fåglar, fiskar och insekter. De som infekterar människor sprids med mygg.
Viruset som orsakar Ockelbosjukan kallas Sindbisvirus och finns spritt över hela världen. Det mest sjukdomsorsakande och spridda togaalfaviruset är chikungunyavirus som finns på många kontinenter och orsakar svår ledsmärta. Det förekommer i utbrott i bl.a. Sydostasien och Sydamerika, men fall finns även i Europa vid Medelhavet. Andra alfavirus finns i Amerika och orsakar hjärninflammation eller ledvärk och Australien har sina varianter som orsakar ledvärk. Myggen som kan överföra alfavirus finns spridda över världen, så risken för nya, stora utbrott är hög.
Sjukdom
Ledvärk, utslag och feber orsakas av alfavirus på flera kontinenter. Efter infektionen kan kronisk artrit uppkomma, dvs inflammation i leder, med kronisk ledvärk. Chikungunyavirus och Sindbisvirus (Ockelbosjukan) finns på de flesta kontinenter. Barmah Forest virus och Ross River feber virus finns i Australien, Mayarovirus och Unavirus finns i Sydamerika och o’nyong-nyong virus och Semliki Forest virus finns i Afrika.
Hjärninflammation (encefalit) orsakas av fyra alfavirus i Nord- och Sydamerika. Infektion kan i värsta fall leda till döden, men turligt nog är det fortfarande sällsynt med denna typ av infektion.
Även hästar drabbas av de alfavirus som orsakar hjärninflammation, med liknande symptom som för människor.
Klassificering
Inom togavirusfamiljen finns 32 olika virustyper och som beskrivits ovan så kan i nuläget 12 stycken orsaka sjukdom hos människor. De kan infektera många olika värdar, såsom människor, fåglar, fiskar och insekter.
Visste du att:
Nästan alla människor blir infekterade med rotavirus innan 3 års ålder
Rotavirus är en ledande orsak till svår diarré hos små barn
Cirka 200 000 barn dör årligen världen över av rotavirus-orsakad diarré
Det finns flera vacciner som ger bra skydd mot sjukdom men de fungerar sämre i låginkomstländer
Blodgrupper kan påverka risken att bli sjuk
Spridningsvägar
Hur sprids Alfaviruset? Via myggor. När myggan tar en blodmåltid från en infekterad människa eller djur blir den infekterad av viruset. Myggan, i sin tur, påverkas inte av infektionen och när de biter människor överförs virus via saliven. Alfavirus sprids också mellan myggor och olika djur eller fåglar som kan fungera som värdar eller reservoarer. Sindbisvirus, som orsakar Ockelbosjukan, cirkulerar mellan myggor och fåglar tills tillräckligt många myggor är infekterade. På sensommaren, när många fåglar flyttar söderut, så är många myggor infekterade och väljer då bl.a. att bita människor. Det sammanfaller med bärplockarsäsongen, därav namnet bärplockarsjukan. Chikungunyavirus är det mest förekommande alfaviruset i världen och det sprids direkt mellan mygga och människa eftersom människor har mycket chikungunyavirus i blodet under relativt lång tid. En mutation i chikungunyaviruset i början av 2000-talet gjorde att chikungunyavirus kunde infektera en ny myggart och spreds då över hela Sydostasien med stora utbrott som följd. De andra alfavirusen har olika reservoarer beroende på virus.
Epidemiologi
Togavirus sjukdomsutbrott varierar från år till år. 2023 rapporterades cirka 500 000 fall av chikungunyavirussjukdom globalt, med över 400 associerade dödsfall. Majoriteten av dessa fall rapporterades från Sydamerika.
I Sverige har vi Ockelbosjukan som orsakar 10-50 diagnosticerade fall per år, men det finns troligen ett stort antal fall som aldrig rapporteras. År 2013 var det ett större utbrott längs norra Norrlandskusten med cirka 100 fall på 2 veckor.
Utseende och struktur
Togavirus är relativt små virus, cirka 60-70 nanometer (0,000006 mm) i diameter, och kan ses med elektronmikroskop . De har ett hölje av fett som omger ett proteinskal. Arvsmassan består av en RNA sträng, som producerar sju virusproteiner. Tre av dessa proteiner bygger upp viruspartikeln och fyra behövs inne i den infekterade cellen, när virus ska föröka sig.
Prevention och behandling
Tyvärr finns idag inga godkända vacciner och antivirala läkemedel saknas. Symptomlindring kan ges i form av febernedsättande medel.
Magnus Evander
Professor Umeå Universitet
Så donerar du
Ett mikroskopiskt virus kan få globala konsekvenser. Och ett litet bidrag kan göra stor skillnad. Bli en Virushjälte och hjälp oss förhindra nästa pandemi.